Wednesday, August 25, 2010

kuih seri muka

lapisan atas
pulut yang telah dipadatkan

kuih seri muka
bahan2 utk lapisan bawah

1 cawan beras pulut
santan cair
daun pandan
sedikit garam

cara membuatnya

1. beras pulut dicuci bersih dan direndam 2 jam atau semalaman.
2. bilas dan sejat. masukkan ke dalam loyang bersama dengan santan yang dicampur dengan
sedikit garam dan diletakkan sekali daun pandan yang telah disimpul.
3. kukus sehingga masak selama 20-25 minit.
4. keluarkan daun pandan dan gembur pulut tadi menggunakan kertas aluminium. tekan pulut
sehingga mampat.

bahan2 untuk lapisan atas

1 biji telur
6 sudu besar gula
1 cawan santan pekat
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
1 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar air daun pandan
pewarna hijau

cara2 membuatnya

1. masukkan telur,gula dan santan ke dalam mangkuk dan kacau sehingga sebati.
2. masukkan kesemua tepung, air daun pandan dan pewarna hijau.
3. tapis adunan tadi.tuang adunan ke atas lapisan pulut dan kukus di atas api kecil (jika tidak
permukaan adunan menjadi tidak rata). masak selama lebih kurang 25-30 minit.
4. biarkan sejuk sebelum dipotong

Tuesday, August 24, 2010

murtabak nyum..nyum..


ini merupakan muratabak tahun ni punya. ada sedikit perubahan. saya masukkan daun kucai untuk rasa lebih sedap..yang lain masih sama..


Roti john


Sedar tak sedar dah hampir separuh bulan kita menjalani ibadah puasa.cepat sungguh masa berlalu. di bawah ini antara menu yang menjadi kegemaran kami sekeluarga bila tiba bulan puasa. memang banyak peniaga yang menjual roti john di pasar ramadan. tapi tentulah rasanya tak sama seperti kita sendiri membuatnya di rumah. tentu lebih sedap. so saya kongsikan roti john citarasa kami sendiri...selamat berpuasa..

bahan-bahan
3 keping Roti John saiz kecil
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
daging cincang
daun kucai
3 biji telur
serbuk kari
serbuk lada sulah
serbuk lada hitam
mayonis
sos cili
minyak
marjerin
garam

cara 2 membuatnya
1. tumis bawang merah dan bawang putih yang telah ditumbuk.
2. setelah kekuningan masukkan serbuk kari dan daging cincang.
3. tunggu hingga daging masak sebentar. masukkan bawang besar yang telah dihiris.
4. setelah masak angkat dan masukkan ke dalam bekas dan diletakkan telur, daun kucai
serbuk lada putih, lada hitam dan sedikit garam. gaul sebati.
5. panaskan kuali leper bersama dengan sedikit marjerin. letakkan bancuhan tadi. masak
sebentar.
6. setelah itu letakkan roti yang telah dipotong dua. tapi jangan sampai putus.
7. setelah masak bolehlah disapu dengan mayonis dan sos cili. selamat mencuba..

Monday, June 21, 2010

Cheese Cake Kukus

Bahan2 untuk alas bawah (base)

12o g buttercup
biskut marie

cara2 membuatnya

1. biskut marie dikisar (kuantiti biskut marie mengikut besar loyang..agak2 la)
2. butercup yang telah dicairkan dicampur ke dalam biskut marie
3. padatkan di dalam loyang
4. diletakkan sebentar ke dalam peti sejuk

bahan2 untuk cheese cake

250 g cream cheese
3 biji telur
1 cawan gula
1/2 tin susu cair
2 s/b jus lemon
sedikit parutan kulit lemon
1 s/k esen vanilla
3 s/b tepung kastard

cara2 membuatnya

1. campurkan cream cheese bersama dengan gula. setelah gula hancur masukkan telur satu
persatu
2. setelah sebati masukkan susu cair,esen vanilla,tepung kastard,jus lemon dan parutan kulit
lemon
3. kacau hingga sebati. kemudian masukkan ke dalam loyang tadi
4. tutup loyang dengan kertas aluminium
5. kukus selama 1 jam. selamat mencuba

Swiss Roll Ais Krim

Desert ni bukannya susah nak disediakan. Tiba2 je idea datang macam nak makan pencuci mulut yang ada kat pizza hut tu. So apa2 barang yang ada kat rumah tu bolehlah diletakkan. Jadila desert yang cukup menyelerekan. Anak2 mesti suka punya...

Bahan2 untuk menyediakannya

2 scoop ais krim vanilla (perasa ikut citarasa anda)
1 potong kek pandan swiss roll
1 sudu besar jagung (jagung dlm cawan tu)

bolehlah terus mendekorasikan mengikut citarasa anda. em...sedap...selamat mencuba..

Spagetti Bolognese


bahan untuk spagetti

250 gram spagetti
air
garam
buttercup

cara2 menyediakan

1. air direbus terlebih dahulu
2. setelah mendidih masukkan sedikit garam dan dimasukkan spagetti
3. rebus sehingga spagetti lembut dan bolehlah ditoskan
4. campurkan sedikit buttercup di dalam spagetti tersebut

bahan2 untuk kuah spagetti

1 biji bwg besar
1 biji cili merah
daging cincang atau isi ayam
1 tin sos spagetti
cendawan butang
nanas
air secukupnya
minyak

cara2 menyediakannya

1. bawang besar dipotong dadu. digoreng dgn sedikit minyak.
2. setelah kuning keemasan masukkan ayam/daging yang dicincang bersama sedikit air
3. setelah empuk masukkan sos spagetti,cili merah,cendawan butang dan nanas
4. biarkan semuanya sebati. kuah tidaklah terlalu cair atau terlalu pekat
5. sedia unuk dihidangkan, selamat mencuba....

Sunday, June 20, 2010

Pizza Cendawan Bersosej




nota: Bahan untuk 1 pizza besar....
Bahan untuk 3 pizza kecil (mini pizza) adalah bezanya 1/2 peket mauripan

Bahan untuk roti

2 cawan tepung gandum/tepung roti
1 peket mauripan
1 s/k garam
1s/k gula
1 s/b marjerin
1/2 cawan minyak
air suam secukupnya

cara2 penyediaan

1. semua bahan digaul rata sehingga menjadi doh
2. tudungkan dengan kain lembap sehingga doh menjadi 2 x ganda
3. uli sekali lagi
4. rehatkan sekali lagi lebih kurang 15 minit

bahan untuk inti

1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1 s/b minyak
sosej
cendawan butang
capsicum
nanas
tomato
parutan keju mozarella
tomato sos
cili sos (jika perlu)
1 s/k serbuk oregano
garam

cara2 menyediakan inti pizza

1. bawang besar dan bawang putih dipotong dadu. goreng sebentar sehingga kekuningan
2. doh tadi dileperkan dan letakkan kesemua bahan
3. bakar dengan suhu 180 darjah celcius
4. apabila hampir masak keluarkan dan taburkan keju mozarella. bakar semula sehingga keju cair
5. inti boleh ditukar mengikut citarasa anda contohnya ditambah daging atau tuna...
selamat mencuba

Tuesday, May 11, 2010

jln2 keluar peluh

rasanya dah lama x keluar jln2 sejak menimang cahayamata baru pd hujung thn lps. so sempena hari ibu suami telah membawa kami sekeluarga mengunjungi tasik perdana. dah lama rasanya saya tak ke sana. tak sangka pula ramai pengunjung beriadah di hujung minggu. rasa seronok tp letih juga sebab dah lama x exercise.

Monday, May 3, 2010

Pau Kukus Kacang Merah







Bahan2

2 1/2 cawan Tepung Gandum
1 sudu minyak masak
1/2 peket mauripan
gula
garam
air
daun pisang

cara2 membuatnya

1. masukkan 1/2 peket mauripan bersama dengan sedikit air.
2. seterusnya masukkan gula, garam,minyak masak dan tepung gandum.
3. uli adunan sehingga menjadi doh. rehatkan seketika sehingga doh menjadi 2 kali ganda.
4. setelah direhatkan, uli semula doh tersebut.
5. bentukkan doh menjadi seperti bebola,leperkan dan isikan inti mengikut citarasa anda.
6. letakkan di atas daun pisang. biarkan seketika dan setelah itu bolehlah dikukus selama 10
min. sedia untuk dihidang..

bahan2 untuk inti kacang merah

kacang merah (direndam semalaman)
gula perang
sirap
garam
air

cara2 membuatnya

1. kacang merah direbus bersama air sehingga empuk.
2. setelah empuk masukkan gula perang atau gula biasa bersama dengan sedikit sirap dan
garam.
3. setelah inti kering bolehlah dikisar untuk mendapatkan inti yang lebih halus.

Thursday, January 28, 2010

Menu dlm pantang

Dah alang2 baru lepas pantang ni, inginla saya berkongsi resepi atau menu orang dlm pantang.. maklumlah bukan boleh sebarangan makan. silap haribulan boleh memudaratkan badan kita. Antara menunya sup ikan gelama lada hitam. selain ikan gelama boleh juga digunakan ikan haruan, ikan selar kuning.

Sup ikan gelama lada hitam

2 ekor ikan gelama
1 inci halia
lada hitam (ditumbuk)
2 ulas bawang putih (dihiris nipis)
1 ulas bawang merah (dihiris nipis)
garam
air secukupnya

cara menyediakannya
1. Semua bahan disatukan dalam periuk.
2. setelah mendidih siap untuk dihidangkan...

Welcome... new baby

Alhamdulilah....tanggal 13 Dis saya selamat melahirkan baby girl di hospital Temerloh... namanya Kasih Hajar.. Seronoklah kakak2nya Sarah dan Balqis dengan kehadiran baby baru.. Penat juga melayan kerenah k.long n k.ngah. bukan apa asyik berebutkan baby baru ni.. biasalah budak2 tgh excited..
Dgn kehadiran baby baru ni kurangla masa saya nak mengupdatekan blog ni.. sibuk sikit nak menguruskan anak yang semakin bertambah. Dan ditambah pula dengan anak yang sulung yang baru nak masuk sek tadika. menangis jugakla first time nak pegi sek. maklumlah tak pernah berenggang dengan mamanya.. tapi alhamdulillah lama kelamaan dia dpt menyesuaikan diri dengan suasana baru di sekolah...seronok dpt tgk perkembangan sejak dah masuk sek ni.. asyik pegang buku je.