Wednesday, July 15, 2015

BUAT TUDUNG BERJENAMA SENDIRI

Kalau dah beli mesin jahit kenalah semangat gunakannya....Ye kan?????

Kali ni saya nak buat tudung untuk anak-anak....
Disebabkan tudungnya kena sama warna dengan warna baju yang siap dibeli di Jakel Shah Alam. Makanya, saya kena buat sendiri la tudung mereka...... Lagipun tudung kanak-kanak yang berfesyen susah nak dapat di pasaran...... Mula-mula Ambil contoh lepas tu belasah je....

Inilah hasilnya...
Baju Dibeli Di Jakel Shah Alam...
Tudung Buat Sendiri
 
Cinta Balqis
  
Kasih Sarah




Kasih Hajar
 
Kasih Zahra
Siap ada Label nama supaya senang tak bertukar....bila nak pakai nanti..... Al-maklumlah anak pompuan dah ramai nih.... Kelam-kabut dibuatnya.....
Label Kasih Sarah
Label Kasih Hajar
 Kepada yang berminat nak tempah tudung bolehlah WhatsApp saya : 013-6394287.....
Juga.........kita boleh bincang tentang design dan jenis kain..... atau saya ambil upah menjahit jew :)

Budak-budak pun nak bergaya macam kita juga...eya dok???

Bekas Pensil HOMEMADE Cik Tah

Bila dah ada mesin jahit sendiri nih...pelbagai idea produk saya nak buat....
Entah mcm mana hari ni terasa nak buat bekas pensel sendiri....
Anak-anak memang suka.....

Kalau nak cuba, mula-mula cari tutorial buat bekas pensel di Google... Lepas tu buat....
Selamat mencuba............
Tapi kalau nak tempah dengan saya pun boleh :)

Kainnya saya beli di Jakel Shah Alam....

(GAMBAR KAIN)

Inilah hasilnya.........
mula-mula belajar

ada 3 jenis corak kain

Hasil yang telah siap...Cuma x letak lagi nama :)
 Lepas tu letak nama .....
Boleh buat hadiah Harijadi
Ini label produk yang kami hasilkan......

Label Produk Kami

Sesiapa yang berkenan nak bekas pensel HOMEMADE nih bolehlah whatsApp saya : 013-639 4287

Sesuai untuk hadiah harijadi dan door give.

Friday, July 10, 2015

Layang-Layang Buat Sendiri

Kalau balik kampung, Pahang mesti si suami terfikir nak buat sesuatu yang boleh mengimbau nostalgia masa keciknya dulu.....
Kali ni dia sibuk nak buat layang-layang...
katanya dulu masa kecil selalu buat....pakai beg plastik felda....
bila dah siap... layang-layangnya x naik.... buat letih je bebudak ni tunggu ayah dia siapkan layang-layang yang tak naik
budak-budak ni tak sabar tunggu ayahnya siapkan layang-layang....
akhirnya Layang-layangnya tak naik... kata suami... lama sangat..dah lupa....

Mee Kari Tok Mek

Saya nak share resepi mee kari mak saya.....
suami suka sangat... kuahnya tidak pekat sangat dan selesa dihirup...

bahan2 untuk kuah mi kari
3 biji bwg merah
2 biji bwg putih
3 sudu besar rempah kari ayam
daun kari
kulit kayu manis
bunga lawang
serai
daging ayam
kerang
udang
fishball
fishcake
tauhu kering
air
santan
minyak masak
garam
gula

cara2 membuatnya
Tumbuk bwg merah dan bwg putih. panaskan minyak. tumis bahan tumbuk td bersama dgn daun kari, bunga lawang dan kulit kayu manis. setelah kekuningan masukkan rempah kari yang dibancuhkan dgn sedikit air. tunggu sehingga rempah masak. masukkan serai dan santan cair. setelah itu masukkan ayam yg di potong kecil. setelah ayam empuk masukkan udang, kerang, fish ball, fish cake dan tauhu kering bersama sedikit santan pekat. tambah air untuk lebih berkuah. blhla tambah garam dan gula. jgn terlalu lama takut udang terlebih masak...

bahan2 sampingan
mi kuning
cili merah
telur rebus
daun sup
limau nipis
sayur sawi ( celur )
tauge ( celur )


Thursday, July 2, 2015

Batu Seremban Viral Di sekolah



Beberapa hari yang lalu anak saya yang kedua, Adik meminta wang seringgit...lalu saya tanya kepadanya, untuk apa? Katanya dia ingin membeli batu seremban.... Terfikir untuk saya membelek-belek batu seremban yang lama bagaimana cara ianya dibuat..... Apa lagi saya pun cubalah....
Sudahnya.... ramai rakan-rakannya menempah... Bukan hanya rakan Adik malah rakan kakaknya, Kak Long turut menempah..... dah jadi bisnes pulak... Bukan untung yang dicari... tapi kepuasan melihat telatah mereka bermain batu seremban... semasa saya kecil dulu....teringat memori main batu seremban di pangkin/anjung rumah....Mana ada Gadget yang canggih mcm zaman skang....
Hari-hari mengadap tempahan...rasanya dah lebih 50 set batu seremban kami buat... suami pun membatu......Cikgu-cikgu pun tumpang sekali menempah.....
Kalau korang nak.... Whatsapp je saya
013-6394287, Cik Tah
Berusaha menyiapkan tempahan Batu Seremban.....