Tuesday, September 15, 2009

Pecal


Bahan sayur
tauge
tauhu
kacang panjang
kangkung
bihun
timun

Bahan untuk kuah
kacang tanah
3 sudu besar gula putih
2 sudu besar gula merah
10 biji cili padi
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
sedikit belacan
air sam jawa
garam

cara menyediakannya
1. kacang panjang, kangkung, tauge dan bihun di celur seketika. tauhu pula digoreng.
2. kacang tanah digoreng tanpa minyak dan dikisar halus.
3. bwg merah, bwg putih dan halia dimayang halus. kemudian bahan tadi digoreng bersama cili padi hingga kekuningan.
4. bhn yg telah digoreng tadi dikisar bersama gula dan di masukkan belacan, air asam jawa, dan sedikit garam.
5. setelah sebati bolehlah dicampurkan dengan kacang tanah. kemudian bolehlah dicampurkan dengan air untuk dijadikan kuah.
6. kuah tadi boleh dihidangkan dengan bahan yag telah dicelur tadi. selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment