Friday, August 28, 2009

ikan patin masak tempoyak ala tok mek


masakan ni memang favorite kami sekeluarga. ini resepi dari ibu saya sendiri. kalau guna tempoyak baru lg sedap sebabnya masih ada rasa manisnya. klu nak cuba kelainan ikan boleh digantikan dengan ayam. memang sedap.... selamat mencuba.

bahan2nya
1 ekor ikan patin saiz sederhana
5 biji cili padi ( nak pedas lebihkan cili)
1 biji cili merah
1 inci kunyit hidup
4 sudu besar tempoyak
1 btg serai - dititik
1 biji tomato
sedikit daun kesum
air
garam
gula
serbuk perasa- jika perlu

cara2 membuatnya
1. ikan patin dicuci bersih menggunakan air asam jawa dan limau nipis untuk menghilangkan
bau hanyir ikan.
2. cili padi, cili merah dan kunyit hidup ditumbuk.
3. di dalam periuk letakkan air. bahan tumbuk tadi di campur dengan tempoyak. seterusnya masukkan ke dalam periuk bersama dengan serai.
4. biarkan mendidih sebentar. setelah mendidih sedikit boleh dimasukkan ikan. jangan terlalu mengacau ikan tadi supaya tidak hancur.
5. setelah menggelegak masukkan daun kesum, tomato( kalau tiada boleh ganti dengan asam keping), garam, gula dan serbuk perasa. tunggu dalam 2 minit sebelum sedia dihidang...

No comments:

Post a Comment