Saturday, May 23, 2009

DONUT BERSALUT COKLAT

resepi ni saya dapat dari mak mertua.sebab anak2 saya suka betul makan donut. nak tak nak kena la buat sendiri baru puas makan.jadi saya harap anda cuba.semoga berjaya.....

Bahan-bahan

  • 2 sudu marjerin
  • 2 sudu gula
  • tepung gandum
  • 1/2 peket mauripan
  • sedikit garam
  • air
  • minyak untuk menggoreng
  • coklat masakan
  • coklat rice

cara-cara membuatnya
  1. mula-mula mauripan dicampur dengan sedikit air dalam bekas uli.
  2. masukkan marjerin, gula dan garam.
  3. kemudian masukkan tepung gandum. (lebih kurang 2 cawan).
  4. air dimasukkan sedikit demi sedikit dan bermulalah proses menguli sehingga menjadi doh.
  5. doh hendaklah tidak terlalu lembik atau terlalu keras.
  6. sesudah siap rehatkan doh lebih kurang 1 jam atau sehingga membesar 2 kali ganda.
  7. selepas direhatkan uli balik doh tersebut. Ambil sedikit demi sedikit dan bentukkan seperti donut. rehatkan kembali selama 1/2 jam.
  8. bolehlah digoreng dalam minyak yang banyak.
  9. selepas disejukkan bolehlah diletakkan di atasnya coklat masakan dan coklat rice untuk hiasan.buatlah mengikut kreativiti anda sendiri.

selamat mencuba......

masitah

6 comments:

  1. Kuih lembut-lembut tak der resepi ker.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. he ... heee ... bini aku nak muntah bila tulis pasal bab kuih ni sebab dia tengah mabuk mengandung .... nanti dah oriet baru tambah kuih lembut-lembut. tunggu

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Mohon ambil resepi ni yeaa. Baru nak belajar buat donut. thanks :)

    ReplyDelete

Jenis-Jenis Masakan