Thursday, March 8, 2018

RESEPI : Kuih Puteri Ayu Cik Tah

Kuih puteri ayu (35 biji)

Bahan2

  1. 3 biji telur
  2. 1 cawan gula
  3. 1 s/k ovellate
  4. 1 s/k esen pandan
  5. 1 cawan santan
  6. 2 cawan tepung gandum
  7. 1 s/k serbuk penaik
  8. Kelapa parut
  9. Tepung ubi
  10. Garam



Cara2
  1. Gaul kelapa parut bersama dengan tepung ubi dan sedikit garam.. ketepikan.
  2. Pukul telur bersama gula sehingga kembang. 
  3. Masukkan ovellate..   
  4. pukul lagi sehingga betul2 kembang. 
  5. Masukkan sedikit esen pandan. Tepung gandum diayakkan dahulu bersama dengan serbuk penaik. 
  6. Masukkan sedikit demi sedikit santan dan diselang selikan dengan tepung gandum tadi. 
  7. Jangan lupa panaskan pengukus.. 
  8. Acuan hendaklah disapu dengan minyak disekelilingnya. 
  9. Masukkan kelapa parut dan padatkan. 
  10. Tuangkan adunan ke dalam acuan. 
  11. Kukus selama 15 minit dengan api sederhana. 
  12. Balut tudung periuk pengukus untuk mengelakkan wap air jatuh di atas permukaan kuih.
  13. Dah siap.

Senang je kan
Selamat mencuba ya kawan2

No comments:

Post a Comment