- kulit popia
- sedikit tepung gandum
- air
bahan2 untuk inti
- 4 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 3 ketul ayam (dipotong kecil dan diperap dengan garam dan kunyit) - 50 sen tauge
- 1 btg lobak merah
- 2 biji telur
- 1/2 biji sengkuang
- sedikit kucai
- 2 keping asam keping
- minyak masak
- garam
- serbuk perasa
cara2 membuatnya
1. bawang merah dan bawang putih dihiris. panaskan minyak dan tumis.
2. setelah kekuningan masukkan ayam dan sedikit air. setelah empuk masukkan telur dan dikacau rata.
3. terakhir sekali masukkan lobak merah, tauge, sengkuang, kucai, asam keping, garam dan serbuk perasa, masak sebentar sahaja untuk mengekalkan kerangupan sayur-sayuran. inti ini mestilah kering supaya semasa membalut di dalam kulit popia nanti tidak koyak.
4. setelah inti kering bolehlah dibaluti dengan kulit popia. tepung dan air dicampur untuk melekatkan kulit popia tadi.
5. setelah selesai bolehlah digoreng sehingga kekuningan.
6. hidangan ini boleh dimakan bersama sos cili.
Selamat Mencuba :)
4. setelah inti kering bolehlah dibaluti dengan kulit popia. tepung dan air dicampur untuk melekatkan kulit popia tadi.
5. setelah selesai bolehlah digoreng sehingga kekuningan.
6. hidangan ini boleh dimakan bersama sos cili.
Selamat Mencuba :)
hai balqis, ini aiman. sedapnya, nak sikit
ReplyDeletekalau nak nanti k.long buat kat umah tok yob..oppss..bukan k.long buat tapi mamala, k.long tolong kacau bolehla..
ReplyDelete