Wednesday, November 25, 2009

Nasi Ayam Kak Izan

Bahan Untuk Nasi (utk 4 org)
3 cwn Beras
air rebusan ayam secukupnya (campuran ayam,bwg putih,halia,jintan manis, jintan putih,bunga lawang,kulit kayu manis)
serbuk kunyit
garam

Bahan utk sup ayam

Ayam
2 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
1 inci halia
sedikit jintan manis
sedikit jintan putih
kulit kayu manis
bunga lawang
kentang
garam
serbuk perasa
minyak
air secukupnya
daun sup
bawang goreng

cara2 menyediakannya

1. panaskan minyak di dalam periuk
2. bwg merah,bwg putih dan halia ditumbuk. gorengkan dahulu kulit kayu manis, bunga lawang,jintan putih dan jintan manis. kemudian masukkan bhn yg ditumbuk.
3. apabila bhn tadi sudah kekuningan masukkan air secukupnya. kemudian masukkan beberapa ketul ayam dan kentang. tutup periuk dan tunggu sehingga kesemuanya empuk.
4. setelah empuk keluarkan ayam untuk diperap bersama dgn kicap,halia dan sos tiram. ketepikan
5. dalam periuk tadi masukkan garam dan serbuk perasa. setelah masak hidangkan dgn daun sup dan bwg goreng.

bahan utk sos

cili merah
tomato
cili padi
bwg putih
cuka
sos tomato
sos cili
garam
gula

cara menyediakannya

1. cili merah,tomato,cili padi, bwg putih dan air dikisar halus
2. masukkan ke dalam kuali dan dicampur dgn cuka,sos tomato,sos cili, garam dan gula

bhn utk kicap

1. lebihan kicap yg diperap dengan ayam tadi boleh dipakai semula dan dicampur dgn kuah sup.
2. utk menghidang nasi ayam ini disertakan sekali dgn hirisan timun,buah tomato dan salad
3. selamat mencuba,...

No comments:

Post a Comment